Min badeplass: Verdens lengste fjord

Det er fint å bade i Sognefjorden nå. Og forholdet fjord/folk gjør at man ofte kan få følelsen av å ha hele fjorden (og den vakre kveldshimmelen som speiler seg i den) helt for seg selv. Men det stemmer jo ikke. Det er ihvertfall en engelskmann som til stadighet er uti. Gjennom en hypersosial kollega har jeg fått anledning til å møte Lewis Gordon Pugh, mannen som skal sette verdensrekord ved å svømme de drøyt 20 milene fra Skjolden (med seks grader varmt (kaldt!) brevann) til Eivindvik. Det var en hyggelig overraskelse. Derfor er det ekstra hyggelig at svømmeturen hans fra innerst til ytterst i verdens lengste fjord ikke bare blir møtt med hoderysting lenger. Tvert imot kan det se ut til at Sogn har fått med en helt å gjøre. Og jeg var der da "hele" Leikanger tok imot ham. Litt rart, men mest moro.

Det mest interessante er egentlig at dette bråville prosjektet antagelig har brakt frem mer informasjon om spesielle forhold ved Sognefjorden enn jeg noensinne ville ha fått bare ved å bo ved siden av den. Blant annet har jeg fått forklart hvordan kombinasjonen av rådyp fjord (tusen meter) med svært grunn munning gjør at det omtrent ikke er utskifting av vannet. Men mest overraskende var det at denne tilsynelatende godt skjermete sjøstrekningen -- fjellene er høye! -- skulle by på uregjerlige strømmer.

Pu(g)h ...


Viktig oppdagelse

I motsetning til hva jeg alltid har trodd markerer påsken begynnelsen på skisesongen. Se f.eks. på disse bildene fra "Hurrungane" i Jotunheimen 1. mai. Selv var jeg på fjellet ved siden av det disse bildene er tatt på. (Jeg tror det er det i bakgrunnen på det andre bildet, Dyrehaugstind.)


Center of the Universe på Café Ska

For å veie opp for en -- etter enkeltes mening -- noe "skabbete" historie hva angår musikksmak, forsøker jeg herved å smiske meg til litt anerkjennelse ved å videreformidle invitasjonen til en konsert jeg gjerne skulle vært på:

Kallionia og Center of the Universe live!

På CAfe SKA fredag 23 april! Inngang kr 50,-

Vi er stolte over å presentere Matti Kallioinen og Kallionia fra sverige\finland. Dette blir en kveld fylt til randen av letter hysterisk elektronisk musikk! Før kallioinia spiller Center of the Universe i utvidet format med medhjelpere fra MAgnus Moriarty(tm) og Metronomicons vikarbyrå! På grunn av internt lok på ska blir det dessverre IKKE Tore Jazztobakk bak platespillerene, Men rudeboys(som vi har hørt har en dub\reggea-profil, noe som heller ikke er så dumt) Møt opp og ta med godt humør!!!

Når kommer dere til Leikanger?


Norsk rødt fe: Den sosialdemokratiske kua

En av NRK P2s beste programposter er radiodokumentaren som sendes lørdager 10:15-11:00 med reprise søndager 19:30-20:45. Innimellom er disse dokumentarene så gripende at det neppe er trygt å lytte til dem mens man kjører. Det er overhengende fare for at synet skal skvalpe.

Andre ganger er temaet mye mindre bevegende, men ikke mindre interessant av den grunn. Skjønt, kanskje er jeg sær som synes lørdagens dokumentar var interessant: "Den sosialdemokratiske kua". Hvis du tviler på at dette er noe for deg, kan jeg legge til at programmet gir svar på hvorfor det kommer representanter for USAs myndigheter for å se nærmere på det de mener kan være et adekvat forsvar mot terroraksjoner rettet mot matvareforsyningen; "Norsk rødt fe" -- som har sin ideologiske begrunnelse i motreaksjonen til nazismen raserenhetsideal, og som er avlet frem gjennom en så systematisk raseblanding at den ikke vurderes som en egen rase -- er i ferd med å bli kjent som "Anti-Al-Qaida-kua". Et navn som det, som nærmest er for et dikt å regne, står i stil til den eventyrlige historien om kua som hverken smaker eller melker spesielt godt, men som er uslålig på kombinasjonen.

Det er dessuten en historie om teknologioptimisme og sosialdemokratiet. God fornøyelse!

PS! Jeg var i utgangspunktet skeptisk til hele NRF-oppfinnelsen før dette programmet, men nå vurderer jeg å etablere en fanklubb ...


Bruschetta med pære og blåmuggost

Dette smaker -- helt bokstavelig -- svært godt! Og det er enkelt å lage. Du trenger kun brød (jeg har bare smakt oppskriften med grovt butikkbrød, men jeg er ganske sikker på at det meste passer godt), pære (som helst er såpass moden at den er litt myk) og blåmuggost (her, igjen, har jeg bare smakt med Tines "Royal Blue" -- fordi den var billigst -- og det var godt!). I tillegg trenger du et halvt fedd hvitløk.

Rist eller grill brødskive(r) under grillelementet i ovnen. Når overflaten har blitt sprø, gnir du snittflaten av hvitløksfeddet mot oversiden (på den måten blir det på en fantastisk måte en behagelig hvitløksaroma, og du slipper å tygge rå hvitløksbiter). Dekk brødskiven med skiver av pære, og dyng på med blåmuggost til slutt. Sett skiven tilbake i ovnen til osten begynner å smelte. Spis.


Mer Center Of The Universe

Jeg har tidligere nevnt hvordan jeg overraskende nok har blitt hektet på "brekkrytmepop", og omtalt (enmanns)bandet "Center Of The Universe". Nå har også Dagsavisen anmeldt "Staying Up All Night With The ...", og jeg slutter meg til oppfordringen: - hør den søte '& Off We Go!'


Den 25. timen

Her tror jeg bare jeg skal nøye meg med å konstatere at dette var blant mine hittil sterkeste teateropplevelser, så gå og se "Den 25. timen" når den kommer til en teatersal nær deg (eller når den går på "Det norske teatret"). (Men jeg klarer ikke helt å stoppe der. Jeg vil gjerne føye til at jeg, som vanligvis synes halve moroa med teater er å klappe for skuespillerne etterpå -- det er nesten som å få mus til å gjøre kunster på kommando -- satt og stirret på føttene mine, og håpet applausen skulle dø ut så fort som mulig. Jeg var rett og slett så medtatt at jeg fryktet at jeg kom til å begynne å hylgrine hvis jeg så mer på skuespillerne, spesielt hovedrolleinnehaveren Anders Baasmo Christiansen. Fyttigrisen!)

Takk skal dere ha!


Mot alle odds: Hekta på brekkrytmepop ...

Jeg leste anmeldelsen i Universitas og hørte de første utdragene fra "Staying up all night with the Center of the Universe" samtidig, og hverken det jeg leste eller det jeg hørte fikk meg til å tro at jeg noensinne kom til å lytte på dette igjen. Men det var før. Jeg skal være forsiktig med å erklære meg som disippel av brekkrytmepop, for jeg har jo strengt tatt bare hørt denne ene plata (nesten), men til gjengjeld har jeg hørt den mange ganger (med trykk på mange. Ordentlig trykk på mange.)

Kan hende vil mannen bak, Jørgen Sissyfus Skjulstad, oppfatte det som en fornærmelse, men de siste dagene på jobben har musikken hans vært en mer trofast bidragsyter til rytmeslagene i kaffekroppen min enn mine egne hjerteslag. (Og hadde CDen virket på spilleren hjemme, hadde jeg nok hørt på den der òg.)

Nå har jeg nettopp fått tilsendt en invitasjon til Norges nest, nest viktigste musikkpris, "BY;Alarm 2004" -- et bransjetreff som arrangeres av "CD-R labelet Metronomicon Audio", som også står bak den ovenfor nevnte platen. Om det ikke var for at "Kafé SKA" er et stykke unna Leikanger, tror jeg jaggu jeg hadde tatt turen. Det høres morsomt ut. Ihvertfall invitasjonen:

Metronomicon Audio presenterer:

|||: BY;ALARM 2004 - NORGES NEST, NEST VIKTIGSTE MUSIKKPRIS :|||
|||: PRISUTDELING og KONSERT
|||: Kafé SKA (Statens Kunstakademi i Oslo)
|||: Inngangsbillett kr 30
|||: Dørene åpner 20.00 - Prisutdelingen starter 21.00

* NOW WE GOT MEMBERS
* BJARNE INTERNATIONAL AND COFFE
* MAGNUS MORIARTY
* ÅRABROT

+Yokoland Soundsystems DJ +Basar med fine premier

Om du er av typen som innen neste helg ikke helt har fått nok av prisutdelinger og musikkbransjeorgier, må du ikke tro at toget har gått helt enda. Du kan få bransjet fra deg på Kafé SKA lørdag 21. februar da CD-R labelet Metronomicon Audio tradisjonen tro nok en gang arrangerer det prestisjetunge treffet BY;ALARM.

Vi gjentar suksessen fra i fjor, og arrangerer BY;ALARM 2004. På scenen vil du finne de artistene vårt meget anonyme ekspertpanel mener er de mest lovende nye talentene dette året, og de endelige vinnerne vil bli kåret med sms-avstemming. Noen av nykommerne deltok også I fjor og ble også da spådd en lysende fremtid, men da den internasjonale bransjen lar vente på seg med å verdsette band som Now We?ve Got Members, gir vi dem en ny sjanse I år. Målet er å få dem anmeldt i den kulørte britiske musikkpresse.

Det vil bli delt ut priser i flere forskjellige kategorier, blandt annet Beste CD-R, og Årets Sellout. De heldige vinnerne vil i tillegg til spådommer om en lovende fremtid motta en forgylt klokkeradio. Det vil også bli salg av lodd, der man kan vinne Metronomicon Audio grytekluter og forklær sydd spesielt for anledningen av Metronomicon Audios mystiske jentecrew.

Denne kvelden vil vi virkelig få se hvem som vil sette Norge på det internasjonale musikk-kartet i den nærmeste fremtid. Artistene som vil underholde fra scenen inkluderer det allerede nevnte Balkanpsykedelia orkesteret Now We've Got Members, det søplete pønkemetall bandet Årabrot, Bjarne International and Coffe(kjent fra de svært så innnnternasjonalt anerkjente krautrockestjernene, Salvatore), samt den deprimert-joviale trubaduren Magnus Moriarty. Yokoland Sound System vil snurre de aller mest toneangivende skivene.

For en pris på 30 kroner vil du få muligheten til å gjøre noe oppbyggende for norsk musikkbransje denne 21. dagen i februar 2004 på Kafe SKA. Å stille opp på dette må faktisk anses som en plikt for alle som vil bidra til å skape et profesjonelt og strømlinjeformet norsk musikkliv. Vi bransjes!

http://www.metronomiconaudio.com
http://www.safe-as-milk.org/

Eia var jeg der, for han kommer neppe.


"Finding Nemo"

Jeg har ikke hatt de helt store forventningene til det siste tiårets mange animasjonsfilmer, og har derfor rett og slett latt være å se dem. Men igår så jeg en. "Finding Nemo" er herved grundig anbefalt! Det er fascinerende hvor uttrykksfulle de får disse digitale skuespillerne til å være -- og det undersjøiske landskapet er rett og slett vakkert! Dessuten er filmen full av resultat av det som må være fantasi på grensen til galskap. Uten å avsløre for mye tror jeg jeg kan nevne at vi for eksempel får møte en selvhjelpsgruppe basert på Anonyme alkoholikeres tolv trinn. Og selv om det riktignok er en form for parodi på et AA-møte, tror jeg det fungerer mer som opplysning enn harselas. Jeg håper ihvertfall det.

Kinoturen gav også en anledning til å teste kinosalen i Sogndal for første gang. Og også det fristet til gjentagelse.

At parkeringshuset jeg satte bilen i, stengte mens jeg var opptatt med undervannseventyret, tror jeg til gjengjeld jeg skal la være å nevne. I tillegg skal jeg la være å gjøre samme feilen igjen.


Tirsdagskaffeseminar på IRI

Programmet for vårens Tirsdagskaffeseminar (TKS) ved Institutt for rettsinformatikk er i ferd med å bli komplett, og her er det mye som frister meg, og antagelig mange flere. Her er et knippe av høydepunktene:

  • EF-domstolens avgjørelse i Lindqvist-saken; personverndirektivets anvendelse på publisering av personopplysninger på websider, ved Lee Bygrave
  • DVD-Jon saken; straffeansvar for brudd på kopibeskyttelse, ved Halvor Manshaus (forsvarer for Jon Lech Johansen)
  • Phonofile-saken; erstatningsansvar ved linking til fildelingsprogrammer, ved Arne Ringnes (representerte saksøkte i Oslo Tingrett)

Fra nettsiden:

Institutt for Rettsinformatikk har siden høsten 1973 hatt gleden av å kunne invitere til Tirsdagskaffeseminarer (TKS). Dette er en seminarrekke som har til hensikt å belyse forskjellige emner innen juss og edb. Seminarene er av uformell karakter; et sted du kan komme og spise matpakken mens noen foredrar om et spesielt emne. Kaffe og te vil blir servert. Seminarene er åpne for alle, velkommen!

Det sies at det ikke er noe særlig som heter frie lunsjer og sånn, men de som sier de har neppe hørt om Tirsdagskaffeseminarene. Selv lar jeg meg mest friste av en presentasjon av "Legal XML" -- en standard til bruk for kategorisering av juridisk informasjon (vel, sett igang, kall meg nerd!). Bare så synd jeg har flyttet til Leikanger ....


"Mat og Mer"

Jeg er svært glad i mat, og ofte fører det til at jeg spiser meg så mett under middagen at jeg ikke orker dessert. Men igår orket jeg -- ihvertfall etter litt overtalelse fra kelneren -- en "Crème Brûlée med plomme- og druegranité og myntesirup". Stedet var "Mat & Mer" på Bjølsen, en kombinert delikatesseforretning (med en svært tiltalende ostedisk...) og café/restaurant, etablert i et gammelt banklokale rett ved Advokat Dehlis plass. I tillegg til å være et spesielt hyggelig sted, med god mat og uformelle men innsatsvillige servitører, vil jeg huske det som stedet med den beste crème brûlée-en jeg hittil har smakt. God middag!


"Kveldsmat" på P1

Jeg har visst det lenge, men heldigvis har jeg fått bekreftet det igjen. Jeg er Kari Slaatsveen-fan. Det er knapt så jeg trenger å tenke på noe jeg hørte på IRMA1000 i på midten av nittitallet, før smilet bretter seg ut -- fett og fornøyd. Hun har tilbrakt mye tid på radio siden dengang, i Holger Nielsens metode -- en form for gjenoppliving på P3 altfor tidlig om morgenen. Nå har hun funnet veien til onsdagskveldene, fra 22:00 til 24:00 på P1, der hun serverer "Kveldsmat". I måltidet inngår blant annet spørrekonkurransen "Spør-spør", som i mine øre lyder som en ukentlig konstatering av at tekstforfatterne bak spørsmålene fortsatt lever på en diett bestående av absurdkaker og rør. Fra siste sending:

Er 29. juli uoffisiell månedag?

Tilhører hvit pil-pil, hvit-pil-pil-familien?

Hører Inkumølkupulkøl Gandursen hjemme i NRK P1? [Jeg tar forbehold om at jeg kanskje ikke oppfattet navnet helt...]

Er pantrogen det samme som kavalj-stoffet fløyels?

God natt!


"Sjeler i natta"

Jeg hadde gleden av å få med meg en førpremiere på dette stykket, som spilles på Prøvesalen på Det norske teatret. Selv om jeg var ørlite granne skeptisk til Ane Dahl Torp da jeg kom -- forhåpentligvis ikke på grunn av misunnelse, men trolig fordi hun hadde en så grundig snusleppe da hun spilte i "Måken" -- tok det ikke mer enn et drøyt kvarter før denne kombinasjonen av spenning og det evig-triste temaet om å ønske det gjorte(?) ugjort, eller omvendt, tok ordentlig tak i meg. Taket vedvarte til lenge etter at den stormende applausen hadde lagt seg, og vi hadde gjort det beste vi kunne for å følge strømmen på den kronglete veien ut.

Hadde det ikke vært for at stykket var uten pause, slik at jeg kom til å se "Venner for livet" på TV2 da jeg kom hjem, ville jeg nok tråkket etter stuepikespøkelset Joanna på Hotel Meridian ennå.

Stykket er herved skikkelig anbefalt!


"Uti vår hage"

Jeg har alltid hatt stor glede av det sosiolog Harald Eia og hans kumpan, Bård Tufte J. har klart å koke sammen av absurditeter. I så måte er dagen idag en gledens dag. Marit Åslein (som forøvrig er grundig uforglemmelig, særlig da hun med ett ble pinlig privat og sammenlignet intervjuobjektets med Ask Burlefot, fordi han hadde sluttet å ringe henne etter en juleflørt...) har klippet sammen en dobbelt-DVD med høydepunkter fra Lillelørdags første sesong. Dessuten er det en ny runde med de siste absurde sprellene i "Uti vår hage" ikveld på TV. Dobbelt gledelig er det at denne episoden, som de tidligere, er gratis tilgjengelig på NRKs hjemmesider. God fornøyelse!


hits