Matlaging i rommet

Ved hjelp av et lite formålsløst besøk på slashdot.org kom jeg i skade(?) for å få lære mer om matlaging enn jeg strengt tatt tror jeg trenger å vite. Et oppslag der tipset om en annen blogger som hadde klippet sammen litt informasjon høstakkefestfeiring i rommet. Det er litt andre kriterier som avgjør hva som gjør mat velegnet for et vektløst samfunn:

Crumbly or loose foods can float out and contaminate the Station atmosphere, becoming an annoyance or even a hazard to crews and equipment. Many entrees and vegetables are packaged in a thick sauce that helps hold them in a bowl while they are eaten. Tortillas are favored over sandwich bread, because they create fewer crumbs and are easier to handle in microgravity. They also stay fresh longer than sliced bread.


Fremtiden er så godt som her allerede

IT-avisen skriver de om en lekker liten maskin som farer over gulvene dine på jakt etter hybelkaniner. Du selv kan sitte ved PCen og følge med på hva det innebyggete kamerat (som brukes for å unngå å kræsje i/kjøre over ting) observerer. Jeg gleder meg til å holde det rent imorgen!


"Mat og Mer"

Jeg er svært glad i mat, og ofte fører det til at jeg spiser meg så mett under middagen at jeg ikke orker dessert. Men igår orket jeg -- ihvertfall etter litt overtalelse fra kelneren -- en "Crème Brûlée med plomme- og druegranité og myntesirup". Stedet var "Mat & Mer" på Bjølsen, en kombinert delikatesseforretning (med en svært tiltalende ostedisk...) og café/restaurant, etablert i et gammelt banklokale rett ved Advokat Dehlis plass. I tillegg til å være et spesielt hyggelig sted, med god mat og uformelle men innsatsvillige servitører, vil jeg huske det som stedet med den beste crème brûlée-en jeg hittil har smakt. God middag!


Franske trafikkopplysningskampanjer

Da jeg studerte i Frankrike kom jeg over en trafikkopplysningskampanje på plakater i Paris, som hadde en noe annereledes vinkling enn de norske kampanjene. Målet var tydeligvis å redusere ulykkene der fotgjengere blir påkjørt, og den forestilte en pen parisisk dame, godt lastet med bæreposer fra de flotteste handlemagasinene i Paris, gående over et fotgjengerfelt samtidig som hun snakket i mobiltelefonen. I motsetning til hva jeg var vant til fra Norge, var kampanjen ikke rettet mot bilistene eller mopedistene, men mot fotgjengere som vettløst ignorerer det faktum at storbytrafikken i Paris krever en viss aktsomhet...

Kanskje er det en fordom at trafikken i Frankrike skal være så ille, men fordommen lever isåfall forbauselsesverdig godt, og den forklares ofte ved å vise til den utstrakte promillekjøringen. Ifølge Dagens Næringsliv har tydeligvis franske (i likhet med italienske) myndigheter sett seg leie på dette, og de har intensivert promillekontrollene. I kombinasjon med omfattende opplysningskampanjer har dette tydeligvis hatt stor effekt, noe som skaper store problemer i et land der restaurantene ofte er plassert utenfor byene, og hvor taxitilbudet er begrenset. Vinkonsumet har stupt, og vinprodusentenes interesseorganisasjoner raser:

- Vi mener at regjeringen har en plikt til å sørge for informasjon som er riktig. Bilførere burde bli gjort oppmerksomme på at de kan drikke to-tre glass til måltidet og likevel kjøre hjem, sier [...] Pascal Rousseaux som er direktør for Afivin, en paraplyorganisasjon for produsenter, distributører og forhandlere.

Hvis vi er riktig heldige(?), går organisasjonene til EF-domstolen, og får støtte der for at de statlige avholdskampanjene er konkurransevridende -- til fordel for den vulgære, amerikanske, brune leskedrikken -- slik at vi kanskje etterhvert får et eget felt på vinetikettene som angir hvor mange glass du kan drikke før du kjører hjem.


"Kveldsmat" på P1

Jeg har visst det lenge, men heldigvis har jeg fått bekreftet det igjen. Jeg er Kari Slaatsveen-fan. Det er knapt så jeg trenger å tenke på noe jeg hørte på IRMA1000 i på midten av nittitallet, før smilet bretter seg ut -- fett og fornøyd. Hun har tilbrakt mye tid på radio siden dengang, i Holger Nielsens metode -- en form for gjenoppliving på P3 altfor tidlig om morgenen. Nå har hun funnet veien til onsdagskveldene, fra 22:00 til 24:00 på P1, der hun serverer "Kveldsmat". I måltidet inngår blant annet spørrekonkurransen "Spør-spør", som i mine øre lyder som en ukentlig konstatering av at tekstforfatterne bak spørsmålene fortsatt lever på en diett bestående av absurdkaker og rør. Fra siste sending:

Er 29. juli uoffisiell månedag?

Tilhører hvit pil-pil, hvit-pil-pil-familien?

Hører Inkumølkupulkøl Gandursen hjemme i NRK P1? [Jeg tar forbehold om at jeg kanskje ikke oppfattet navnet helt...]

Er pantrogen det samme som kavalj-stoffet fløyels?

God natt!


"Sjeler i natta"

Jeg hadde gleden av å få med meg en førpremiere på dette stykket, som spilles på Prøvesalen på Det norske teatret. Selv om jeg var ørlite granne skeptisk til Ane Dahl Torp da jeg kom -- forhåpentligvis ikke på grunn av misunnelse, men trolig fordi hun hadde en så grundig snusleppe da hun spilte i "Måken" -- tok det ikke mer enn et drøyt kvarter før denne kombinasjonen av spenning og det evig-triste temaet om å ønske det gjorte(?) ugjort, eller omvendt, tok ordentlig tak i meg. Taket vedvarte til lenge etter at den stormende applausen hadde lagt seg, og vi hadde gjort det beste vi kunne for å følge strømmen på den kronglete veien ut.

Hadde det ikke vært for at stykket var uten pause, slik at jeg kom til å se "Venner for livet" på TV2 da jeg kom hjem, ville jeg nok tråkket etter stuepikespøkelset Joanna på Hotel Meridian ennå.

Stykket er herved skikkelig anbefalt!


NRK Sogn og fjordane

Jeg har fått jobb i Leikanger i Sogn og fjordane og i forrige uke ringte likegodt ordføreren personlig, i et unødvendig forsøk på å få meg til å flytte til Leikanger (istedenfor Sogndal) for å ønske meg velkommen. Telefonen var unødvendig i den forstand at jeg allerede hadde funnet sted å bo i Leikanger, men det var likefullt en stas telefon å få. Den styrket inntrykket av at Leikanger virkelig ser frem til jeg kommer -- og det er hyggelig! Praksisen med at ordføreren ringer er likevel såpass ny og sjelden, at NRK Sogn og fjordane fant grunn til å gjøre en sak på det. Og til glede for mitt relativt store oppmerksomhetsbehov, ringte de meg for å høre hva jeg syntes om å få en slik telefon. Snakk om flaks!


Utveier -- globaliseringskonferansen 2003

Det er kun kort tid siden jeg forlot "Utveier", globaliseringskonferansen 2003. Som vanlig etter å ha hørt mye klokt, koker det i hodet. Og det som gjør at jeg må skrive denne lille posten akkurat nå, og ikke kan vente til jeg har tid til å gjøre litt bedre rede for temaene, de gode innleggene, og hva jeg tror og tenker rundt det, er, selvsagt, frustrasjon.

Det som denne gangen var mest frustrerende var den udelte begeistringen for demokrati som løsning. Denne begeistringen kom gjerne i samme åndedrag som hyllesten av menneskerettigheter eller de hardt tilkjempete arbeidstagerrettighetene. Samtidig ble det klaget over et stadig mer begrenset handlingsrom for de forskjellige demokratiske institusjoner, spesielt som følge av overnasjonale regler eller økonomiske "naturlover". Men på samme måte som spørsmålet om menneskerettigheter ikke lenger er et spørsmål om ja eller nei til rettighetene, men en avveining mellom f.eks. hensynet til retten til religionsfrihet vs. forbudet mot diskriminering basert på kjønn eller seksuell legning, eller hensynet til ytringsfriheten vs retten til privatliv, så er spørsmålet om demokrati også et spørsmål om hvordan demokratiske beslutninger ett sted kan legge føringer for valgfriheten for andre deler av demokratiet.

Det åpenbare er hvordan demokratiet igår har fordelt rettigheter og plikter som vanskelig kan trekkes tilbake av demokratiet idag, og slikt sett begrenset handlingsrommet. Et annet eksempel er hvordan det nasjonale demokratiet har overført myndighet til overnasjonale organer, eller inngått internasjonale avtaler, som til slutt begrenser det kommunale selvstyret. Bl.a. kan ikke norske kommuner velge fritt hvem de vil kjøpe varer og tjenester av, på grunn av EUs regler om konkurranse og statsstøtte.

Og hva med arbeidslivets organisasjoner mulighet til å binde Stortinget? Det siste jeg rakk og høre var hvordan Victor Norman fikk pepper for å ha forsøkt å løfte enda ett tema, nemlig spørsmålet om midlertidige ansettelser, ut av hendene på arbeidslivslovutvalget. Men er det mindre demokratisk at han går til Stortinget med et lovforslag, enn at spørsmålet avgjøres av styrkeforholdet mellom arbeidsgiver- og arbeidstagerorganisasjonene?

Kanskje. Uansett var det engasjerende. Og debattene generelt var bra, samtidig som temaene kjentes viktige, folkene som diskuterte dem var flinke, og jeg fikk kanskje øynene enda litt mer opp. Jeg håper jeg husker det til neste år. Vi sees!


hits