Slashdot:

Jeg har lenge vært fascinert av Slashdot. Dagbladet besøkt tidligere i år "redaksjonen" og skrev en litt uklar sak om hvordan dette nettstedet fungerer som en slags avansert brukermoderert nyhetsgruppe. Etterhvert som jeg har besøkt Slashdot stadig oftere, har jeg også lagt merke til hvor mye av det jeg leser i f.eks. Digi og IT-avisen som bare er oversatt og forsinket gjengivelse av saker fra Slashdot.

Slashdots slagord er "News for Nerds. Stuff that matters." Selv har jeg først og fremst forbundet det med den første delen. Men idag slo den andre delen ordentlig inn. En bruker etterlyser informasjon og råd om schizofreni etter at søsteren hans har fått diagnosen. Svarene, så langt jeg har lest, er en salig blanding av indignasjon over å få et slikt tema inn på Slashdot, via vittigheter av typen "jeg er enig med meg begge", til det som fortjener karakteren "Score: 5, Insightful".

Det er fristende å avslutte med noe om at en "avis" som Slashdot fremstår som virkelig schizofren, men for det første er det et så flaut poeng at det er ikke verdt å ta med. Og for det andre ligger det i kortene at en "avis" der alle kan bidra nødvendigvis blir, for å si det forsiktig, mangfoldig. Det er vanskeligere å takle de som forsøker å profilere seg på ":sterke meninger" og samtidig begrenser seg til å sprenge grenser for uhøflighet.


En bedre syntaks for SGML (og HTML ...)?

Det er vel idag relativt uproblematisk å omtale World Wide Web som en suksess ... At det ikke nødvendigvis har noe å gjøre med de enkelte bestandelenes tekniske fullkommenhet å gjøre, men utbredelsen av de teknikkene som ble valgt, er dette forslaget fra 1993 til "reform av SGML" fra Tim Berners-Lee et godt eksempel på. Hans "dissekering" av SGML tyder også på at han kjente dette språket ganske godt, noe som kan tyde på at myten om at HTML ble laget av noen som "hadde hørt om, men ikke sett, SGML" [PPT, foil 5], neppe stemmer. At HTML etterhvert i praksis gav rom for svært store frihetsgrader skyldtes vel heller at nettleserene gjorde sitt for å "dekke over" eventuelle "feil" i HTML-koden på nettsidene.

Når jeg først har trukket frem noe Berners-Lee skrev for mange år siden, benytter jeg samtidig anledningen til å trekke frem noe rykende ferskt, nemlig en artikkel som oppsummerer hans motvilje mot å legge til flere toppdomener, blant annet .asia, .cat, .jobs, .mail, .mobi, .post, .tel, .travel og .xxx.


Google som rettssikkerhetsgaranti?

Førsteamanuensis Lee A. Bygrave tipset ansatte og studenter ved Institutt for rettsinformatikk og Avdeling for forvaltningsinformatikk om en artikkel som viser hvordan dommere har brukt søkemotorer på internett til å kontrollere og vurdere faktum i saker, og hvordan resultatet av disse søkene har blitt til en viktig del av domspremissene. Artikkelen inneholder foruten diskusjon av fordeler og ulemper og eventuelt lovligheten, en rekke eksempler (nederst). Selv likte jeg dette:

After conducting a Web search, an Australian federal court last June denied a visa request from an unidentified man from Sri Lanka. The court said the man's claim to be a famous filmmaker worried about persecution at home was "exaggerated," after a query turned up a blank. "His name does not appear when put into a search engine such as Google," one member of the government tribunal wrote. "I would have expected--if he indeed has the notoriety and is as well-known as he claims--that his name would have appeared at least in some context."


Slåss Microsoft for leverandører av gratis programvare?

Blant høringssvarene til rapporten om åpen programvare finnes svaret fra Microsoft [pdf] der de blant annet uttrykker sin bekymring for at staten skal vende gratis programvare ryggen (eller ihvertfall en kald skulder eller deromkring):

Det vil derfor være svært betenkelig om eventuelle nasjonale strategier for offentlige innkjøp skulle [ ... ] forfordele leverandører som baserer sin forretningsmodell på gratis programvare og betalte tjenesteleveranser.

Dette er en såpass oppsiktsvekkende uttalelse, at den eneste grunnen til at den ikke har vakt oppsikt er at det der åpenbart at Microsoft mener det motsatte av det de sier, i likhet med omtrent 50 % av de som bruker ordet forfordele.

Kanskje kan det være et tips til utvidelse av stavekontrollen i Microsoft Word at forfatteren får opp en liten test for å kontrollere om han eller hun vet hva forfordele egentlig betyr hver gang ordet brukes? Funksjonen bør isåfall kunne skrus av, for det er antagelig ikke lenge til ordet blir så konsekvent brukt i betydningen "gi for mye" at det endrer betydning. Men det hjelper forsåvidt lite om ordet brukes riktig dersom det leses feil, så det beste er nok å sky ordet, som Riksmålsforbundet anbefaler.

PS! Det er forøvrig litt spesielt at Riksmålsforbundet her gir eksempler på hvordan man kan unngå å bruke "forfordele" i situasjoner det uansett ikke skulle vært brukt, ved å anbefale alternativ som bidrar til å opprettholde misforståelsen; "begunstige" og "favorisere".


Direktesending på NRK.no -- litt for fort?

Victor Danielsen Normans avgang som Arbeids- og administrasjonsminister var varslet omtrent før han rakk å sette seg i statsrådsstolen (og lenge før han inntok pianokrakken). Men da det endelig skulle annonseres, 8. mars, kalte Statsministeren inn til pressekonferanse om endring i regjeringen med, visstnok, bare en halvtimes varsel.

Dette var lenge nok til at en del redaksjoner rakk å spekulere i hvem som skulle gå av, og Normans navn var ikke uventet en gjenganger. Dermed skulle man tro at det var tid til å gjøre et minimum av forarbeid, som f.eks. å finne ut hvilket departemenet han var sjef for, og, ikke minst, hva han het. Det rakk tydeligvis ikke NRK.no:

Nordmann går av

Statsministeren har innkalt til pressekonferanse kl. 14:45 om utskifting av statsråder i regjeringa. Handelsministeren blir byttet ut med Morten Andreas Meyer.

Norman er blitt Nordmann, og han har fått tildelt den ikkeeksisterende tittelen handelsminister. Det ville forsåvidt ikke vært så mye bedre om de hadde brukt det korrekte nærings- og handelsminister så lenge Norman var arbeids- og administrasjonsminister

Sitatet er klippet fra forsiden på NRK.no 8. mars rett rundt 14:45, og det er vel unødvendig å si at teksten ikke finnes der lenger ...


Klipp og lim i avisene

At (nett)aviser gjentar/gjengir hva andre har skrevet er ikke i seg selv noe problem. Isåfall ville jo også weblogging vært problematisk, ettersom mye av poenget her er å trekke frem og eventuelt gi sine kommentarer til noe man har lest et annet sted. Men hele poenget er å oppgi kilden.

Selv om dette oppslaget om hvordan TV2 Nettavisen hentet resultatene til sin "direktesending" av Odd-Grenlands fotballkamper fra supporterenes hjemmesider, begynner å bli gammelt nå (1. april(!)) er det verdt å minne om Nettavisens tvilsomme praksis, og å nevne TV2 Nettavisen i samme setning som juksemakere, kopister og kanskje også pipelort. Særlig ettersom TV 2 Nettavisen [ble] avslørt på samme måte av VG Nett ifjor.


Viktig oppdagelse

I motsetning til hva jeg alltid har trodd markerer påsken begynnelsen på skisesongen. Se f.eks. på disse bildene fra "Hurrungane" i Jotunheimen 1. mai. Selv var jeg på fjellet ved siden av det disse bildene er tatt på. (Jeg tror det er det i bakgrunnen på det andre bildet, Dyrehaugstind.)


hits