Boligskatt

Det som definitivt fikk meg til å utelukke Venstre fra fjorårets kommunevalg, var valgplakaten Oslo Venstre farvela byen med der de fremhevet kampen mot boligskatt som den viktigste for Oslo-delen av menneskeheten. Jeg kan ikke få sagt hvor provoserende det er at ethvert politisk parti lukker øynene for alle de gode argumentene som finnes for å gjøre boligbeskatningen til en større andel av de offentlige inntektene. Heldigvis vet til gjengjeld politisk kommentator i DN, Sofie Mathiassen, hvordan det kan sies. Hun viser hvordan økt boligbeskatning går gullende godt overens med den økonomiske politikken til ethvert norsk parti -- bortsett fra det punktet alle partiene har om å fjerne boligskatten selvfølgelig. Dessuten er det ett parti som ikke er med:

"Og KrF? Vel, er partiet egentlig opptatt av økonomi?"


Kommentarer:
Postet av: Kjetil

Hva?? Har du utelukket Venstre? Det er det værste jeg har hørt! Der må du nok revurdere :)Jeg skjønner heller ikke poenget ditt med å øke boligbeskatningen - syns du det er greit at du i tillegg til å betale moms når du bygger en bolig også må betale skatt hvert år kun fordi boligen står der? Hva blir det neste? Årlig beskatning av klær? CD'er? Hvor mener du at grensen går?

20.09.2004 @ 10:10
URL: http://kjetil.weblogg.no
Postet av: Steinar

Gjett om jeg visste at du kom til å reagere, Kjetil :-)Jeg utelukker ikke Venstre hvis de (dvs dere) snur i boligskattspørsmålet. Jeg mener rett og slett at bolig er en vare som får en pris som bestemmes av hvor mye penger vi har igjen når alle andre utgifter er betalt. Og hvis vi må betale boligskatt går boligprisen ned (eller mindre fort opp), og staten får noen av sine nødvendige inntekter uten å legge avgift på arbeidsinnsats.

20.09.2004 @ 10:19
URL: http://steinars.weblogg.no
Postet av: Kjetil

Hehe jeg regnet med at du forventet et tilsvar der ja :)Men jeg syns ikke begrunnelsen din for skatt på bolig er så veldig bra. Statens oppgave er ikke å bestemme markedsprisen på en vare ved hjelp av skatter (selv om jeg skjønner hvorfor du ønsker det - leietaker som du er). Det er derimot (sett fra staten sin side) ønskelig at folk har råd til å bygge boliger (og beholde disse).Jeg mener at alle skatter og avgifter bør ha en viss grad av moralsk og praktisk forankring, og der faller boligskatten i gjennom. Hva ligger til grunn for at alle huseiere i landet skal betale en ekstra skatt? De betaler i utgangspunktet for alle andre tjenester i tilknytning til huset sitt (kommunale avgifter osv.) Pengene man betaler for huset har man jo allerede skattet av over lønnsseddelen, og momsen for selve huset går jo rett inn i statskassa. Hvorfor mener du at huseierne skal betale en skatt nettopp fordi de er huseiere? Ett sted må man jo bo...

20.09.2004 @ 13:30
URL: http://kjetil.weblogg.no
Postet av: Steinar

Kjetil skrev: "Ett sted må man jo bo ..."Og noe bør man jo gjøre. Men det er ingen som bruker det argumentet mot skattlegging av arbeidsinntekt ... Jeg mener boligskatt er nyttig dersom den kan redusere behovet for skatter og avgifter som har mer uheldige virkninger. Den bør med andre ord ikke erstatte Venstres "grønne skatter", for de er lure.Forøvrig må jeg minne meg selv på at poenget her var la Sofie stå for argumentasjonen :-)

20.09.2004 @ 15:39
URL: http://steinars.weblogg.no
Postet av: October

Bolig- og eiendomsskatt er et svært gunstig skatteobjekt. Å beskatte ting som ikke kan flyttes ut et en meget god strategi i en globalisert verden.I dag gis det jo enorme skattesubsidier til boliger, med tanke på at staten betaler 28% av rentekostnadene, at eiendom verdsettes svært lavt i forhold til den ellers rimelig særnorske formueskatten osv. Det fører jo til at det overinvesteres i eiendom av skattemessige årsaker.Om Venstre er imot eiendomsskatt, så bør de revurdere det.Og egentlig burde man fjernet skattefradraget på gjeldsrenter også...

10.03.2005 @ 15:50
URL: http://ottobre.blogspot.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits