Tilpasninger og tilgjengelighet

Min første dag som blogger er snart over. Det er ikke blitt skrevet stort, og stort har jeg vel heller ikke hatt å skrive idag. Skulle jeg trukket frem noe måtte det vel vært skuffelsen over at dagens innbandytrening ble avlyst. Men det heter seg jo at det som ikke tar livet av en, gjør en sterkere -- så alt i alt går jeg vel sterkere ut av denne dagen enn inn. Det virker uansett rimelig, for jeg følte meg langt fra sterk da klokken ringte imorges.

Jeg skal ikke forsøke å "trøkke" mer fra denne dagen ned på papiret, eller hva det nå er jeg skriver på. Isteden skal jeg kort fortelle at jeg har gjort noen tilpasninger av presentasjonen av denne webloggen. Bortsett fra at jeg har endret farven på skriften til indigo, er tilpasningene ganske så usynlige. Men i tråd med mitt forsøk på å forstå og beherske W3C-standardene har jeg gjort noen endringer i stilarket som styrer utseendet på dette nettstedet. Først og fremst har jeg endret bredden på de tre "boksene" som denne siden er delt inn i; toppteksten (header), navigasjonsmenyen (nav), og selve innholdsboksen (content). Isteden for å være angitt med fast antall piksler, er de nå angitt i prosent. Toppteksten er 100% bred, mens navigasjonmenyen er 23% bred. Kombinert med at venstremargen på innholdsboksen er 25%, slik at den ikke "sklir under" navigasjonsmenyen, blir utseendet omtrent som med den opprinnelige angivelsen, bortsett fra at det nå er mulig å zoome inn og ut av siden, uten at teksten forsvinner til side for skjermbildet. Teksten flyttes isteden nedover på siden.

En slik endring er vel først og fremst ment å være nyttig for enten svaksynte, som bruker zoom-funksjonen for lettere å lese teksten, og for håndholdte enheter som dermed får større frihet til å la teksten flyte der den har plass. Men om noen svaksynte eller håndholdte noensinne kommer innom denne siden, tviler jeg ærlig talt litt på. Sannsynligvis er det vel en slags smiske-refleks som driver meg; jeg håper W3C skal se at jeg forsøker å være best i klassen...

Selv om mulig økt grad av tilgjengelighet for akkurat disse sidene her er av ganske så marginal betydning, synes jeg likevel det er viktig å være bevisst på og støtte opp om arbeidet som gjøres for å sikre så god tilgjengelighet til så store deler av weben som mulig. Ikke minst gjelder det når de endringene eller tilpasningene det krever, er usynlige for de "alminnelige" brukerne. Med andre ord: Heia WAI!

Pene ord, ikke sant? Jeg gir meg selv såpass mye for viljen og innsatsen, at jeg lar meg slippe unna med det faktum at disse sidene bare testes med en nettleser, nemlig Opera 7. Det eneste jeg vet om resultatet ved bruk av andre nettlesere, er at sidene ikke ser like bra ut i Internet Explorer. Tilgi meg...


Kommentarer:
Postet av: Kjetil

Hehe du er i gang ja, skal bli morsomt ? f?lge med p? webloggen din, regner med at dette bare er starten p? mange timers lesing for min del :-)

16.10.2003 @ 11:26
URL: http://kjetil.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

hits